Uusi pörssiviikko avautui nousevin kurssein

shutterstock_52068637

Kurssit menevät välillä ylös, välillä alas. Minne sinä olet menossa?

Aamun kaupankäynti on Helsingin pörssissä alkanut lievästi nousevin kurssein. Vaikka uuden pörssipäivän kehitys ei olekaan täysin riippumatonta edeltävien päivien kehityksestä (toisin kuin esimerkiksi ruletissa, jossa jokainen kierros alkaa ”puhtaalta pöydältä”), niin jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Ja uhka. Tällä hetkellä sijoitusuutiset ovat täynnä negatiivisia uutisia, jotka alleviivaavat talouskehitykseen (ja osakemarkkinoiden kehitykseen) liittyviä riskejä.

On hyvä, että näitä riskejä tuodaan esille. Pitkäjänteisenkin sijoittaja on hyvä pysyä nöyränä ja tunnistaa se mahdollisuus, että taloustilanne kääntyy huonompaan suuntaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että paras vaihtoehto jotenkin automaattisesti on myydä pitkäaikaiseksi tarkoittuja riskisijoituksia. Olen usein korostanut ja korostan nytkin, että aika on tuoton tärkein komponentti. Nopea rikastuminen on erittäin harvinaista kaikilla aloilla eikä pörssisijoittaminen tee tähän sääntöön poikkeusta. Olisi tietenkin mahtavaa myydä osakkeita juuri laskumarkkinan kynnyksellä (tai heti sen alkuvaiheessa) ja ostaa riski takaisin selvästi halvemmalla (tai nousutrendin uudelleen vahvistuessa).

Miljoonat sijoittajat ympäri maailmaa pelaavat pörssipeliä juuri edellä kuvatulla tavalla. Tämä ei häiritse minua enkä yritä käännyttää heitä. On suuri etu, kun vastapuolella on sijoittajia, joiden mielestä osaketta ei kannata ostaa, jos sen hinta laskee paljon ja lasku näyttää jatkuvan. Jokainen kauppa tarvitsee kaksi osapuolta, joten hassu myyjä on fiksun ostajan paras kaveri. 

Osakkeiden keskimääräinen hintataso osoittaa nyt ylöspäin. Tämän voi todeta pörssisivuja vilkaisemalla. Minne sinä olet sijoituksiesi kanssa matkalla? Kohti seuraavaa spekulaatiota vai hidasta vaurastumista?

Jaa:

Color Skin

Nav Mode