Jos tiedät päämääräsi, jatka matkaa

pitka_tie_1000px

Helsingin pörssissä osakekurssit olivat tiistaina maailman muiden pörssien tapaan selvässä laskussa. Onko kurssilasku sijoittajalle uhka vai mahdollisuus? Kysymykseen ei voi antaa yleispätevää ohjetta, koska on monia erilaisia tapoja sijoittaa.

Moni sijoittaja yrittää tehdä pörssissä rahaa. He sijoittavat rahaa osakkeeseen ja sen jälkeen toivovat, että osakkeen kurssi nousee. Kun sijoittaja on liikkeellä ilman selvää päämäärää, ehkä osakkeita on parempi myydä, kun muutkin myyvät. Tällöin tappiotkin jäävät pienemmiksi.

Sijoittajalle, jolla on selvä tavoite omistaa hyviä yhtiöitä, kurssilasku on hyvä asia. Voit tehdä vanhojen omistustesi rinnalle uusia sijoituksia, joilla matka kohti tavoitetta on yhden askeleen lähempänä. Jokainen määrittää oman tavoitteensa, mutta korkealle asetettu tavoite ei koskaan toteudu ilman vaikeita hetkiä.

Monella sijoittajalla on vaikeuksia määrittää omaa tavoitetta. Ne, joiden tavoite on kirkkas, täytyy toistuvasti osoittaa sitoumisensa omaan tavoitteeseensa. Kurssinousun aikana osakkeiden ostaminen on helppoa, liiankin helppoa. Menestyvä sijoittaja kieltäytyy ostamasta korkealle hinnoiteltuja riskejä, koska ei voi olla varma siitä, että saisi tuottoa uusille sijoituksille. Tämä on erittäin vaikeaa, kun suurta riskiä janoavia sijoittajia on paljon ja hetkellisesti heidän tuottonsa on korkeampi. Vaikka teet täsmälleen oikeita päätöksiä (et ota lisää riskiä), et saa näkyvää palkintoa. Palkinnon sijaan fiksusta varovaisuudesta ”rangaistaan”.

Kalliiden tai liian monimutkaisten riskien ostamatta jättäminen on vaikeaa, mutta uusien sijoitusten tekeminen, kun markkina laskee, on vieläkin vaikeampaa. Uutiset raportoivat lisääntyvistä uhkakuvista, asiantuntija varoittelee laskun jatkuvan ja vanhojen sijoitusten sulaminen salkussa saa tuskan kasvamaan päivä päivältä. Tällöin vaaditaan vahvaa sitoutumista, jotta matka kohti omaa tavoitetta voi jatkua. Uskaltamalla ostaa edullista ja hyvälaatuista riskiä saat selvän edun. Ei siksi, että vain laskeva osake olisi hyvä sijoitus, vaan siksi, että tällöin hyvä sijoitus tarjoaa aikaisempaa paremman tuoton.

En tehnyt tänään uusia sijoituksia. Olen tyytyväinen sijoitussalkkuni nykyiseen riskitasoon (miksi en olisi, olenhan saanut itse sen rakentaa), mutta olen valmis tekemään uusia sijoituksia jo huomenna, jos tunnistan houkuttelevan tilaisuuden. Jos kurssit kääntyvät uudestaan nousuun, en koe epäonnistuneeni, kun en tänään ostanut. Noudatin omaa suunnitelmaani, ja tämä on ainoa tapa, jolla voin saavuttaa erinomaisia tuloksia.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode