Aasian pörsseissä lievää kurssilaskua

shutterstock_52068637

Aasian pörsseissä on tiistaina käyty kauppaa osakkeilla hieman maanantaita alhaisemmin hinnoin. Moni sijoittaja katsoo laskevia hintoja pelonsekaisin tuntein, kun markkinatilanne on epävakaassa tilassa. Kääntyykö osakemarkkina uudelleen voimakkaaseen laskuun? Kuinka italialaisten pankkien ongelmaan saadaan ratkaisu, ja mitä siitä seuraa pankkisentorille ja koko talouteen?

Näihin kysyksiin ei ole yhtään oikeaa vastausta (joku voi toki tuurilla kerran arvata oikein), joten järkevä sijoittaja ei tuhlaa niihin aikaansa. Nämä spekulaatiot markkinoiden lyhyen aikavälin muutoksista vievät paljon energiaa, ja tämä kaikki on hukkaan heitettyä aikaa.

Riskisijoittaminen ei ole helppa. Vielä vaikeammaksi se muodostuu, jos sijoittamisesi on monimutkaista. Yksi yksikertainen tapa sijoittaa osakkeisiin on toistaa asuntotakentajan selkeää kaavaa.

Aseta tavoite (rakenna talo valmiiksi, että siellä voi asua). Tavoite ei siis ole aloittaa rakentaminen tai rakentaa. Tavoite on saada se _valmiiksi_.

Kun tavoite on selvä, tee vain sellaisia asioita, jotka edistävät tavoitteen saavuttamista. (Osta tontti, hae lupa, tilaa maansiirtotöihin urakoitsija, lyö lista kiinni, …)

Ei ole olemassa sellaista kohtaa taloprojektissa, jossa loogisin toimenpide uuteen päivään on:

-täytä eilen kaivettu kuoppa. Nyt näyttää sää niin huonolta, että projektia kannattaa ”pienentää”.

-revin ne listat irti ja yritän myydä ne, jos joku niistä edes jotain maksaa. Näyttää naapurikin myyvän listojaan, joten pakkohan siinä on olla joku ajatus takana.

-Laukkalehdessä asiantuntija varoitti asuntorakentajia epävarmasta markkinatilantesta. Hänen mukaansa on parempi keskeyttää rakentaminen ja purkaa vähintään 20 prosenttia jo tehdystä työstä. Näin hajautus paranee ja riski pienenee. Kannattaa myydä jo tilatut kattotuolit ja ostaa kultakolikko. Tämä edistää rakennusprojektiasi, varsinkin näin epävarmassa tilanteessa.

Tai sitten kuljen tänäänkin kohti tavoitetta, enkä käänny takaisin lähtöpisteeseen. Pitkäjänteisen sijoittajan ei tarvitse rakentaa osakesalkkua joka päivä, säästäminen on sitä päivittäistä työtä. Kun säästöä kertyy ja tunnistat järkevän sijoitsukohteen (joka sopii toimivana palana omaan rakennusprojektiisi) on kurssilasku iloinen asia. Ongelmana on se, että rakennusalan ammattilaiset neuvovat valitsemaan materiaalin kilohinnan mukaan (sijoittamisessa tunnuslukujen käyttö). Jos materiaali on halpaa, lyö sitä seinään. Jos myöhemmin kadut päätöstä, ainahan sen voi perua ja tehdä uudestaan. Helppoa ja kätevää. Tämä ei ehkä kuulosta loogiselta, mutta mitäpä sitä ei riskien hajauttamiseksi olisi ihminen valmis tekemään.

Pitkäjänteinen osakesijoittaminen on oikein toteutettuna hyvin yksinkertaista. Et sijoita sellaiseen yhtiöön, josta täytyy kiireellä hankkiutua eroon, jos muut sijoittajat myyvät omistuksiaan.

Sinulla on projekti. Rakenna sitä.

Kun ihminen astuu pörssin ovesta sisään, järki sumenee.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode