Sinun ei täydy tehdä muutoksia sijoituksiisi

Osakkeiden hinnat ovat jatkaneet nousu-uralla kaikesta negatiivisesta uutisvirrasta huolimatta. Ovatko osakkeet jo liian kalliita? Onko nyt parempi myydä? Tai ainakin olla sijoittamatta osakemarkkinoille?

slg-3-5-2017

Suomalaisten osakkeiden hinnat ovat tosiaan nousseet voimakkaasti. Kuvassa on ensimmäisen Suomi-indeksirahaston koko historia, ja rahaston arvo on takonut viime aikoina uusia ennätyksiä. Osaltaan ennätys on osinkojen ansiota (aikaisemmilla osingoilla on ostettu lisää osakkeita, joten rahasto omistaa tänään enemmän oskakeita kuin aikaisemmin), mutta myös hinnat ovat nyt optimistisemmalla tasolla kuin aikaisemmin.

Jälkikäteen on helppoa sanoa, että osakkeita olisi kannattanut ostaa halvempien hintojen vallitessa, mutta päätökset on tehtävä aina reaaliajassa. Mitä tänään kannattaa tehdä? Pitäisikö osakkeita nyt myydä, sillä kurssikehitys voi kääntyä lasku-uralle?

 

"Our plans miscarry because they have no aim. 
When a man does not know what harbour he is heading for, 
no wind is the right wind."

 

Lucius Annaeus Seneca

Viime aikoina olen lukenut useita juttuja, joissa on varoiteltu osakemarkkinoiden korkeasta arvostuksesta. Mielestäni varsinkin uusia sijoittajia on hyvä varoitella, sillä heillä ei ole (vielä) henkilökohtaista kokemusta osakemarkkinoiden heiluvasta luonteesta. Näissä kuplajutuissa on kuitenkin usein sellainen sävy, että voimakas kurssinousu on ongelma, jolle täytyy tehdä jotain.

Ajatus on kovin yksipuolinen. Ostin osakkeita, kun epävarmuus ja pelko laskivat hintatasoa. Ostin, vaikka hieman pelotti, enkä ollut tietenkään varma tulevasta tuotosta. Nyt nämä sijoitukset ovat tuottaneet enemmän kuin odotin, joten kysymys kuuluu: miten tämä on ongelma? Jos sijoituksen hinta nousee 50 prosenttia viidessä vuodessa, niin tämä on ok, mutta 150 prosentin nousu on jo ongelma, josta täytyy päästä nopeasti eroon?

Kun rahaston arvo oli 3 euroa, ostamista ”kannatti” monen asiantuntijan mielestä välttää. Olin itsepintainen ja ostin kuitenkin. Nyt arvo on yli 150 prosenttia korkeampi, ja tämä on ilmeisesti suurikin ongelma. Itse näen vain hyvän sijoituksen, jonka arvo vaihtelee jatkossakin, mutta se ei ole minulle ongelma. Osakesijoittamisen luonne oli tiedossani jo ostohetkellä.

Voin varsin luottavaisesti antaa sellaisen arvion, että vallitseva korkeahko hintataso ei tule tarjoamaan korkeaa tuottoa uusille ostoille. Lyhyellä aikavälillä korkeakin tuotto on mahdollinen, mutta pitkällä aikavälillä tuotto-odotus on matalahko.

Mitä nyt sitten kannattaa tehdä. Tehdä uusia sijoituksia indeksirahastoon, jonka tuotto-odotus on maltillinen, valita itse pörssistä yksittäisten osakkeiden joukosta paremmin tuottavia osakkeita vai odottaa parempaa ostohetkeä? Tämän kysymykseen pystyy vastaamaan vasta sitten, kun tiedät, mihin satamaan olet matkalla.

 

Yksi osakesijoittamisen hienouksista on se, että pörssiosakkeen (tai rahaston) omistajan ei koskaan täydy tehdä mitään. Ainoa poikkeus on osakeanti, jossa täytyy joko myydä merkintäoikeudet tai tehdä lisäsijoitus. Muuten omistaja on vapaa. Omistaja voi vapaasti olla tekemättä uusia sijoituksia tai pidättäytyä myynneistä.

Itse olen varautunut kurssilaskun varalle keräämällä lisää käteistä. En tiedä kuinka kauan laskumarkkinan alkaminen vie (viikkoja, kuukausia vai vuosia), mutta olen valmiina. En kuitenkaan myy vanhoja sijoituksia, koska en tiedä yhtään sellaista aktiivista tapaa sijoittaa, jolla voisin parantaa sijoitusteni pitkän aikavälin tuottoa. Ja tutkimukset myös vahvistavat tämän. Yksinkertainen, toimiva tapa on tehdä hyviä sijoituksia, kun sellaisen tunnistaa. Mutta tämä ei ole lainkaan yksinkertaista, ja siksi niin harva menestyy.

 

It's been over ten years since it has been as difficult as now to find
equity investments that meet both our qualitative standards and our 
quantitative standards of value versus price. We try to avoid compromise 
of these standards, although we find doing nothing the most difficult 
task of all.

 

Warren Buffett, 1985

Jaa:

Color Skin

Nav Mode