Suomalaistenkin osakkeiden hinnat lähellä ennätystasoa. Onko nyt hyvä hetki myydä?

Pörssi-indeksin kehitystä seuraavan osakeindeksirahaston arvo kolkuttelee kaikkien aikojen ennätystä. Ovatko osakkeet nyt kalliita? Kannattaako nyt myydä?

Käytän esimerkkinä indeksirahastoa kahdestakin syystä. Ensinnäkin pörssi-indeksiin ei aikaisemmin ollut mahdollista sijoittaa suoraan. Sijoittajan oli käytännössä hyvin vaikeaa saada indeksituottoa omille sijoituksilleen, mutta indeksirahasto teki tämän mahdolliseksi. Ostamalla osuuden esimerkin rahastosta 1.4.1998 hintaan 1,68 euroa oli osuuden arvo eilen 6,52 euroa. Tällaisen sijoittajan ei tarvinnut tuon 18 vuoden aikana tehdä itse mitään, sillä rahasto sijoittaa saamansa osingot ”takaisin” osakemarkkinalle.

Toinen syy on se, että indeksirahastosta uskallan sanoa, että sen hinta on halpa, jos hinta puolittuu. Kupla voi toki olla niin suuri, että -50 prosentin muutos ei vielä ”riitä”, mutta teknokuplan 4 euron tasolta lähtenyt romahdus toi rahaston 2 euron tietämille. Tuolla hinnalla oli mahdollista tehdä varsin hyviä hankintoja.

Nyt rahaston arvo on siis 6,52 euroa, mutta onko tämä hinta jo liian kallis? Twiittasin aamulla (@timingisnothing), että rahastoa voi(nee) vuoteen 2026 mennessä ostaa 3-5 euron hintaan ja myydä 10 eurolla. Historia kertoo meille, miten sijoittajat ovat aikaisemmin käyttäytyneet. Itse uskon siihen, että enemmistö käyttäytyy jatkossakin aivan yhtä hassusti ostamalla kiihtyvään tahtiin, kun kurssit nousevat. Ja myyvät sitä raivokkaammin, mitä enemmän kurssit laskevat. Brexit oli hyvä muistutus tästä.

Historia ei kuitenkaan kerro meille, missä järjestyksessä ylilyönnit tapahtuvat. Tai kuinka suuria ne ovat. Jätin tarkoituksella arvioini kurssilaskusta erittäin laajaksi (3-5 euroa). En myöskään ennustanut huippua, vaan vähimmäistason (tulevaan) positiiviseen markkinatunnelmaan.

Tämän täsmällisempiä ohjeita en osaa antaa. Löytyy toki niitä asiantuntijoilta, joilta aina löytyy selvä resepti jokaiseen pörssipäivään. En väitä, että he ovat väärässä, mutta en vain koskaan voi tietää, milloin he ovat oikeassa ja milloin väärässä.

Yksittäisiin osakkeisiin minulla on kuitenkin mielipiteitä. Ostin Brexit-uutisen laukaisemasta myyntiaallosta paria suosikkiani (H&M ja Handelsbanken). Tänään niiden hintataso on selvästi korkeampi, mutta ei kallis. Tein niihin sijoituksen, kun hinta oli epämukava, mutta kohtuullinen. Tänään minun ei tarvitse ostaa, kun hinta on korkeampi, tappioriski suurempi ja tuotto-odotus alhaisempi. En kuitenkaan luovu omistuksistani, koska asettamaani myyntihintaan on vielä runsaasti matkaa ja sitä tuskin saavutetaan moneen vuoteen.

We will continue to ignore political and economic forecasts,
which are an expensive distraction for many investors and
businessmen. Thirty years ago, no one could have foreseen the
huge expansion of the Vietnam War, wage and price controls, two
oil shocks, the resignation of a president, the dissolution of
the Soviet Union, a one-day drop in the Dow of 508 points, or
treasury bill yields fluctuating between 2.8% and 17.4%.

But, surprise – none of these blockbuster events made the
slightest dent in Ben Graham’s investment principles. Nor did
they render unsound the negotiated purchases of fine businesses
at sensible prices. Imagine the cost to us, then, if we had let
a fear of unknowns cause us to defer or alter the deployment of
capital. Indeed, we have usually made our best purchases when
apprehensions about some macro event were at a peak. Fear is the foe of the faddist, but the friend of the fundamentalist.

A different set of major shocks is sure to occur in the next
30 years. We will neither try to predict these nor to profit
from them. If we can identify businesses similar to those we
have purchased in the past, external surprises will have little
effect on our long-term results.

Warren Buffett, 1995

Useimmat sijoittajat tuntevat katumusta, jos tänään ostavat ja seuraavaksi markkina kääntyy lasku-uralle. En tehnyt kuukausi sitten ostojani veikatakseni kurssinousun puolesta. Sitä oli siinä tilanteessa jopa hieman vaikeaa uskoa tapahtuvaksi. Mietin aivan muita asioita. Mietin:

 

  1. Kuinka paljon nämä yhtiöt (todennäköisesti) tekevät voittoa vuonna 2026?
  2. Mikä on ostohinta, jolla pääomani on kohtuullisella varmuudella turvassa?
  3. Kuinka suurella todennäköisyydellä arvioni on liian optimistinen?
  4. Onko realistista odottaa 100 prosentin tuottoa seuraavan 10 vuoden aikana?
  5. Mitä muita sijoituskohteita on tarjolla?
  6. Selviänkö näiden uusien ostojen kanssa, vaikka markkina romahtaisi?
  7. Jos markkina nousee voimakkaasti, onko minulla tarpeeksi osakkeita, jotta ei tarvitse katua liian suurta käteispainoa?

 

Jokaisella on oma tyylinsä sijoittaa. Kun katsomme tutkimustuloksia sijoittajien saamista tuotoista, niin niiden yksinkertainen sanoma on, että runsas kaupankäynti heikentää tuottojasi.

En tiedä yhtään temppua, jolla minun nyt kannattaisi yrittää tehdä pörssissä rahaa. Siksi en tee mitään. En osta enkä myy.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode