Pitäydyn suunnitelmassani

Sijoittajan yksi suurimmista haasteista on pysyä rauhallisena, kun markkinoilla muut sijoittajat menettävät rauhallisuutensa. Juuri nyt tilanne on vakaa ja rauhallinen, mutta miten tulisi reagoida, kun kurssitaso nousee tai laskee selvästi?  

Yhdysvalloissa S&P500-osakeindeksi saavutti jälleen eilen uuden ennätystason. Tämä ei pörssihistoriaa tunteville ole mikään uutinen, mutta sijoitusasiantuntijoiden laajalle romahdusexperttiosastolle lievä takaisku. Käytän ilmaisua lievä, koska heidän tarinansa tuskin muuttuu, vaikka vuodelle 2010 povattu kaikkien romahdusten äiti vielä odottaa tulemistaan.

Romahdus (tai ainakin tuntuva kurssilasku) on kuitenkin tulossa, mutta emme kuitenkaan tiedä tuleeko se vuonna 2016, 2017, 2018, 2019, …

What we do know, however, is that occasional outbreaks of 
those two super-contagious diseases, fear and greed, will forever 
occur in the investment community.  The timing of these epidemics 
will be unpredictable.  And the market aberrations produced by 
them will be equally unpredictable, both as to duration and 
degree.  Therefore, we never try to anticipate the arrival or 
departure of either disease.  Our goal is more modest: we simply 
attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy 
only when others are fearful.

Warren Buffett, 1987

Me siis tiedämme, että edessämme (lähellä, melko lähellä, kaukana tai tosi kaukana) odottaa uusi romahdus. Mitä sijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Useimmat sijoittajista näyttävät ajattelevan, että sijoittaminen on nimenomaan tulevan kurssikehityksen arvaamista.  Jossain mielen sopukoissa elää haave siitä, että myyn huipulla ja ostan sitten vasta pohjilta (tai heti, kun nousu alkaa). Tämä on lapsellinen ajatus, mutta hyvin yleinen. Tai ehkä sijoittaja ei varsinaisesti ajattele näin, mutta toimii kuitenkin tällaisen lapsellisen ajatuksen ohjaamana.

Kokeneen sijoittajan näkökulmasta myyntien ajoittaminen on vahingollista toimintaa ja se kannattaa jättää tekemättä. Kukaan ei pysty kontrolloimaan osakemarkinnan tapahtumia, mutta omia kauppojani voin kontrolloida. Minun tavoitteena on olla Buffettin tavoin varovainen, kun osakemarkkinoilla menee lujaa. Ja puolestaan rohkea, kun usko pörssiyhtiöiden uusiin ennätystuloksiin on hiipunut.

Juuri nyt osakkeiden yleinen hintataso ei mielestäni ole selvästi kallis eikä halpa. Jatkan valitsemieni yhtiöiden omistajana, sillä niiden matka kohti parempaa tulevaisuutta jatkuu, vaikka hinnat pörssissä heiluvat. Oma valintani tarkoittaa sitä, että jos kurssitaso nousee selvästi, jään osasta markkinatuotosta paitsi (koska minulla on käteistä salkussani kriisin varalle). Jos kurssit kääntyvät laskuun, niin omistamieni osakkeiden hinnat laskevat ja joudun elämään tämän tuskan kanssa.

Olisi huomattavasti mukavampaa tehdä päätöksiä, jotka tuntuvat hyvältä. Ja vapaus muuttaa ikävältä tuntuvaa päätöstä tuntuu sekin mukavalta.

En pidä tuskasta. Enkä riskistä. Minun on kuitenkin vaikea nähdä, kuinka voisin sijoittajana menestyä, jos teen vain mukavalta tuntuvia asioita.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode