Palkitaanko osakesijoittajan aktiivisuus?

Osakemarkkinoilla oli eilen pitkän tauon jälkeen reilumpaa laskua. Kannattaako tähän laskuun reagoida? Jos kannattaa, niin pitäisikö nyt myydä osakkeita vai ostaa lisää? 

Jostain syystä osakesijoittaminen näyttäytyy pelinä, jossa voittaja on se, joka taitavimmin suorittaa erilaisia, vaikeita temppuja (ajoittaa huipun/pohjan, löytää seuraavan tuottoraketin).

Esimerkiksi asuntosijoittamisessa on helpommin ymmärrettävää, että parasta on ollut ostaa yksiöitä ja unohtaa asuntohintojen kuplapuheet ja asiantuntijoiden varoittelut. Aktiivisella kaupankäynnillä et olisi pystynyt puristamaan asuntomarkkinoilta lisää tuottoa – tuottosi olisi huomattavasti alhaisempi, koska olit pois markkinoilta myös silloin, kun tuotot olivat yllättävän korkeita.

Osakemarkkinat näyttäytyvät hyvin erilaisina kuin asuntomarkkinat, mutta on hyvin vähän (tai ei laisinkaan) näyttöä siitä, että ihmiset kykenesivät hyppimään sisään ja ulos oikeaan aikaan. Tai tunnistamaan ennalta suurimmat kurssiraketit.

Alunperin minun oli tarkoitus kirjoittaa siitä, kuinka hankalaa osakekupla on tunnistaa, mutta kuplan arvuuttelu on toisaalta osa aktiivista osakespekulaatiota. Minusta oikea kysymys ei ole, puhkeaako kohta osakekupla. Oikea kysymys on, kannattaako osakesijoittajan olla aktiivinen? Helppo ja yksinkertainen tapa sijoittaa osakemarkkinoille on ostaa kuukausittain osakemarkkinan keskiarvoa. Tämän perusvaihtoehdon tuottoon ei tietenkään ole pakko tyytyä, mutta mitä realistisia vaihtoehtoja minulla on indeksituoton voittamiseksi?

Osakesijoittajien (varsinkin ammattilaisten hoitamien oskaerahastojen) toteutuneista tuotosta on paljon laadukasta tutkimustietoa. Niiden perustella voi helposti todeta, että markkinoiden keskiarvoa korkeamman tuoton salaisuutta ei ole löytynyt, mutta tiedämme varsin hyvin, mitkä keinot eivät toimi. Yleisistä uskomuksista huolimatta ylituotto ei löydy osinkoprosentin, markkina-alueen tai minkään muunkaan yksinkertaisen valintaperusteen (tai kategorian) avulla.

Tässäkin markkinatilanteessa meillä osakesijoittajilla on houkutus säätää omia omistuksiamme parempaan asentoon. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että näin toimien et todennäköisesti paranna omaa pitkän aikavälin tuottoasi. Säätäminen ei ole mitenkään väärin, ja olet täysin vapaa käymään kauppaa joka päivä. Hintana kuitenkin on se, että tuottosi jää pitkällä aikavälillä matalaksi.

En tiedä, onko osakemarkkinoilla nyt kupla vai ei. Sen kuitenkin tiedän, että ei ole olemassa temppua, jolla voisin parantaa omien sijoitusteni tuottoa. Siksi jatkan valitsemieni riskien omistajana ja etsin jatkuvasti uusia. Sellaisia, joista koen saavanani hyvää tuottoa ilman merkittävää tappioriskiä. Jos markkina tästä kääntyy lasku-uralle, se helpottaa uusien, hyvien sijoituskohteiden löytämistä.

En itsekään ole vapaa aktiivisen säätämisen kirouksesta. Toisaalta varautuminen tukevan käteiskassan kanssa on mieluisa ajatus, mutta tästä seuraa lukuisia uusia päätöksiä. Ostanko tänään lisää? Jos ostan tänään, mitä jos huomenna hintataso on alhaisempi? Jos torstaina on nousupäivä, miksi en ostanut keskiviikkona (laskupäivänä)?

On paljon yksinkertaisempaa vain omistaa riskisijoituksia, joissa ostohetkellä näki hyvän sijoituksen elementit (vaihdoit käteisen riskisijoitukseen, josta odotit saavasi myöhemmin selvästi enemmän takaisin). Yksinkertaisimmillaan ostat indeksiä, mutta ostojen jälkeen keskityt johonkin muuhun ja annat sijoitusten olla. Samalla tavalla kuin sijoitusyksiön omistaja voi vain omistaa läpi suhdanteiden.

 

An investor cannot obtain superior profits from stocks by 
simply committing to a specific investment category or style.  He 
can earn them only by carefully evaluating facts and continuously 
exercising discipline.  Investing in arbitrage situations, per 
se, is no better a strategy than selecting a portfolio by 
throwing darts.

 

Warren Buffett

Jaa:

Color Skin

Nav Mode