Kun osakemarkkina laskee, mitä kannattaa ostaa?

29.09.2008 HS otsikoi pörssisivun seuraavasti: Synkkä maanantai (-5 %).

hs-29-9-2008-indeksi

Siivosin työhuoneen paperikasoja ja törmäsin Helsingin Sanomien pörssisivuihin,  jotka olin laittanut talteen. Sivu on syyskuun viimeiseltä päivältä vuonna 2008, ja siinä kuvaillaan hyvin tuon ajan synkkiä tunnelmia.

Jälkikäteen on helppoa sanoa, että tuolloinkin olisi ollut hyvä hetki tehdä uusia osakesijoituksia, mutta mitä tuolloin olisi kannattanut ostaa? Onko niin, että kurssiromahduksen vallitessa hyvää tuottoa saa kaikista osakkeista? Kuinka parhaat tuottokohteet pystyisi tunnistamaan ennalta?

hs-29-9-2008-10-yleisinta

Kuten pörssisivusta ottamani kuvasta nähdään, kymmenen yleisimmän osakkeen joukossa oli kaksi yhtiötä (Nokia ja Fortum), joiden hintakehitys on ollut surkea. Lisäksi Telian kehitys on ollut lievästi negatiivinen. Toisesta ääripäästä löytyy huimia tuottoja (Elisa, Neste, Sampo, Raisio).

Kuinka 30.09.2008 olisi pystynyt tunnistamaan seuraavan (lähes) vuosikymmenen menestyjät? Jos tehtävä ei tuolloin ollutkaan niin helppo, onko se tänään helpompi? Vaikuttaako nykyinen nousumarkkina osakepoimintaan siten, että voittajaosakkeiden tunnistaminen on helpompaa kuin finanssikriisin pyörteissä?

Kun osakkeiden hinnat seuraavan kerran laskevat selvästi, on hyvä olla suunnitelma myös siihen, miten osakevalintaa aikoo suorittaa. Yksinkertaisin tapa on ostaa kaikkia pörssiyhtiöitä indeksituotteiden välityksellä, mutta oma osakepoiminta tulee olemaan laskumarkkinassa yhtä vaikeaa kuin nousumarkkinassakin.

Yleisin tapa on joko hajautella sijoituksia vähän sinne ja tänne tai ripustautua hassuihin poimintasääntöihin (esimerkiksi osinkoprosenttiin). Näistä ei toteutuneiden tulosten perusteella ole ollut aikaisemminkaan apua osakepoimintaan siten, että sijoittajat olisivat helpoilla säännöillä saavuttaneet keskiarvoa parempia tuottoja.  Joten ehkä nyt olisi sopiva hetki tarkistaa omia valintakriteerejä, jos usko vanhoihin, toimimattomiin kriteereihin on yhä vahva.

 

An investor cannot obtain superior profits from stocks by 
simply committing to a specific investment category or style.  He 
can earn them only by carefully evaluating facts and continuously 
exercising discipline.  Investing in arbitrage situations, per 
se, is no better a strategy than selecting a portfolio by 
throwing darts.

 

Warren Buffett

Jaa:

Color Skin

Nav Mode