Mitä yhteistä on juoksemisella ja sijoittamisella?

Minulle juokseminen on investointi parempaa hyvinvointiin ja omaan terveyteen. En nauti siitä suuresti, mutta juoksen silti. Teen myös riskisijoituksia, vaikka en pidä riskistä.  

juoksulenkki

Viime syksynä havahduin siihen, että kesän aikana oli kertynyt muutama kilo lisää painoa, eikä normaali ruokavalion tarkkailu (palaveripullista kieltäytyminen) näyttänyt tällä kertaa riittävän. Olin kesän aikana pelannut lähes joka ilta lasten kanssa jalkapalloa ja tämä korvasi aikaisempien vuosien pienet iltalenkit. Nyt piti siis keksiä joku ratkaisu, sillä keskivartalossa oli havaittavissa orastava rantapallo.

Juokseminen oli minulle tuttu ratkaisu, mutta en kuitenkaan kokenut juoksemista erityisen hauskaksi tai mukavaksi ajanvietteeksi. Sattumalta omassa kaupassa oli sykemittareita tarjouksessa ja sen hankinnalla oli ratkaiseva merkitys. Juoksulenkki sai uuden luonteen, kun oli mahdollista seurata omaa sykettä. Hiljalleen pidensin lenkkejä (30 min, 45 min, 60 min, 75 min) ja tunnin jälkeen huomasin, että joen ylittävä ”ympyrälenkki” ei olisi paljoa pidempi. Se olisi josksn kiva juosta. Parin kuukauden pohjien jälkeen juoksinkin 15 kilometrin ”ympyrälenkin” ja sitä samaa kehää junnaan yhä.

Merkittävää minulle tuossa lenkissä on se, että lenkin kesto ja ”muoto” tukevat juoksuharrastusta. Kuten aikaisemmin totesin, söisin mieluummin jäätelöä sohvalla kuin lähtisin lenkille. Lenkille lähtemiseen täytyy (jos siis haluaa juosta) olla syy tai motiivi, ja minun tapauksessa sykemittari, Under Armour Record, Twitter ja lenkin muoto kaikki tukevat päätöstäni lähteä lenkille.

Lenkin ympyrämuoto tekee sen, että 7,5 kilometrin jälkeen ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin jatkaa juoksua kotiin asti. Jos 10 kilometrin kohdalla haluttaisi antaa periksi, ei voi kääntyä takasin, sillä sinne on sitä toista kautta 5 kilometrin sijaan 10 kilometrin matka. Lisäksi pitkälle lenkille on lupa lähteä juoksemaan hitaasti, ei siis tarvitse olla huolissaan suorittamisesta, joten kynnys lähetä on alempi. 15 kilometrin juoksu kun toimii aina hyvänä kuntoiluna, vaikka vauhti olisi hiljainen. Lisäksi voin tuntea ylpeyttä ja tyydytystä siitä, että tein pitkän lenkin. Ja tätä vielä hieman korostaa se, että lenkin (kuvan reitistä) voi nykyään jakaa. Tämä ei ole suuri asia, mutta yksi pieni osa kokonaisuutta.

 

Miten tämä liittyy sijoittamiseen? Minusta sijoittamisessa toimii täsmälleen sama logiikka. En rakasta enkä edes pidä riskistä. Silti näen sijoittamisen järkevänä toimintana, jolla on positiivisia vaikutuksia omaan elämääni.

Toinen havainto voisia olla sellainen, että aivan kuten juoksemisessa niin sijoittamisessakaan ei ole yhtä oikeaa tapaa. Joku urheilun asiantuntija voi pitää minun saman ympyrälenkin kiertämistä aivan hullua, mutta pitäköön. Tiedän vain sen, että tuo tapa toimii minulle (juoksen 1-3 * 15 viikossa). Tavoitteena ei ole voittaa kultamitalia MM-kisoissa tai mitään vastaavaa. En kilpaile muita vastaan, enkä edes halua kehittyä juoksijana. Varmaan joskus tulee aika kokeilla uusia reittejä, mutta teen sitten, kun siltä tuntuu.

Sijoittamisessa on siksi paljon samaa. Joku näkee yksinkertaisena ja toimivana sellaisen tavan, että laittaa osakerahastoon kuukausittain saman summan. Ja tämä tapa toimii uskomattoman hyvin. Pitkällä aikavälillä tällainen sijoittaja voittaa lähes kaikki urheiluhenkiset kilpakumppanit.

Jos sijoittamisessa haluaa huipputuloksia, niin silloin on hyvä pysähtyä miettimään, millä tavoilla huipputulos on mahdollista saavuttaa? Onko huipputuloksen saavuttaminen sinun tapauksessa realistista saavuttaa (oletko valmis tekemään sen työmäärän, jota se vaatii)?

Ja juuri tämän vuoksi kritisoin yleisiä sijoitusoppeja, sillä ei hajauttaminen, osinkosijoittaminen tai ajoittaminen vie huipputulokseen. Ei sinne tietenkään kaikkien tarvitse pyrkiä, mutta nyt sijoittamisen ammattilaisetkin hakevat tuottoa sellaisin keinoin, jotka eivät varmasti toimi.   

Olen siis sitä mieltä, että kukin amatööri sijoittaa ja juoksee omalla tyylillään, miten parhaalta tuntuu. Jos sinua sijoittamisessa kiinnostaa tehdä kovasti työtä huippusuorituksen eteen, autan mielelläni.

On useita erilaisia tapoja tavoitella huippusuoritusta, mutta ne aina räätälöidään yksilön omien ja heikkouksien mukaan. Ja sitten etsitään toimintapoja, joilla heikkouksien hinta saadaan painettua alas ja vahvuuksista suurin mahdollinen hyöty otetaan irti.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode