Mitä osakemarkkinoilla tapahtuu seuraavaksi?

Osakkeiden nousumarkkina täytti juuri kahdeksan vuotta. Tarkoittaako nousun pitkä kesto siitä, että kohta on edessä uusi romahdus?

Osakemarkkinoiden arvostusmittareita vahtiva osa sijoitusasiantuntijoita on jälleen saanut paljon palstatilaa, onhan pörssiromahduksen ennustaminen hyvää ja kiinnostavaa viihdettä. Samat kaverit (useimmiten miehet) näkivät osakemarkkinoilla vaaroja ja riskejä vuosina 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 ja vuonna 2016.

On väärin sanoa, että he olivat väärässä, sillä osakemarkkinoiden tila voisi tänään olla selvästi nykyistä heikompi. Tällä kertaa nousumarkkina on sattumalta jatkunut tasan kahdeksan vuoden ajan. Markkina-ajoittajien aikaisemmista lausunnoista voimme kuitenkin hyötyä ottamalla opiksemme lähihistorian tapahtumista. Tunnetuimmatkaan asiantuntijat eivät tienneet osakemarkkinoiden suuntaa aikaisempina vuosina, joten kuinka järkevää on luottaa heidän näkemykseensä juuri nyt? En halua osallistua arvausleikkiin, joten yritän kirjoittaa lyhyesti jotain sellaista, josta voisi olla lukijalle hieman hyötyä.

Sijoittajana etsin sellaisia sijoituskohteita, joista voin odottaa ilman suurta riskiä hyvää tuottoa (vähintään 10 %:a per annum). Nousseet osakehinnat tekevät tämän tehtävän vaikeammaksi kuin esimerkiksi vuosi sitten, mutta edelleen näen pörsissä minimikriteerini ylittäviä sijoituskohteita. Olen tämänkin vuoden aikana tehnyt uusia ostoja, vaikka kurssiromahduksen riski on asiantuntijoiden enemmistön mielestä kasvanut.

Syy siihen, että voin nukkua yöni hyvin suurehkon osakesalkun kanssa on se, että olen varautunut myös sen vaihtoehdon varalle, että kurssit kääntyvät laskuun. Salkussani on hyvä käteispuskuri, eikä minulla on euroakaan velkaa. Tässä tilanteessa kursilaskua ei tarvitse pelätä, se olisi ennemminkin oiva mahdollisuus tehdä uusia, hyviä sijoituksia.

Osakemarkkinoiden trendien tiirastelun sijaan kannustan sijoittajia tutustumaan omiin tavoitteisiin: mitä olen tekemässä, miksi ja miten? ”Kukaan” ei ole tehnyt rahaa ennustamalla pörssiliikkeitä, mutta osakkeiden pitkäjänteinen omistaminen on palvellut hyvin suurta sijoittajien joukkoa. Kun omilla omistuksilla on kovin vaikeaa tehdä yhtään enempää tuottoa ostamalla ja myymällä osakkeita, miksi tehdä sitä ollenkaan?

Jos olet pitkäjänteinen sijoittaja, sinun ei tarvitse myydä osakkeita vain sen vuoksi, että kurssinousu on jatkunut pitkään. On kuitenkin selvää, että kurssit laskevat jossain vaiheessa, joten heikomman pörssisuhdanteen varalle on tärkeää olla jonkinlainen suunnitelma. Parhaassa tapauksessa ostat silloin lisää osakkeita ja jatkat hyvien sijoituspäätösten sarjaa.

 

 We try to price, rather than time, purchases.  In our view, it 
is folly to forego buying shares in an outstanding business whose 
long-term future is predictable, because of short-term worries 
about an economy or a stock market that we know to be 
unpredictable.  Why scrap an informed decision because of an 
uninformed guess?

     We purchased National Indemnity in 1967, See's in 1972, 
Buffalo News in 1977, Nebraska Furniture Mart in 1983, and Scott 
Fetzer in 1986 because those are the years they became available 
and because we thought the prices they carried were acceptable.  In 
each case, we pondered what the business was likely to do, not what 
the Dow, the Fed, or the economy might do.  If we see this approach 
as making sense in the purchase of businesses in their entirety, 
why should we change tack when we are purchasing small pieces of 
wonderful businesses in the stock market?

 

Warren Buffett

Jaa:

Color Skin

Nav Mode