Mitä nyt kannattaa tehdä?

Eilen USA:n osakeindeksit rikkoivat jälleen vanhat ennätykset. Ovatko kurssit jo nousseet liikaa? Onko osakemarkkinoilla kupla? Mitä nyt kannattaa tehdä?

ath-15-5-2017

Kirjoitan parhaillaan kolmatta kirjaani ja olen sen kanssa lievissä ongelmissa. Haluan antaa ihmisille hyviä ohjeita ja auttaa heitä menestymään sijoittajana. Minulla ei kuitenkaan ole tarjota valmista vastausta vaikeisiin kysymyksiin. Olisi varmaankin helpompaa kirjoittaa suurella itseluottamuksella ja tarjota selkeitä ohjeita huipputuoton saavuttamiseen.

Rahastoissa sijoittamisen ammattilaiset eivät pysty voittamaan pelaamaansa peliä. Salkun sisältö vaihtuu kalliista osakkeista halvempiin, sektorilta toiseen (sektorirotaatio) ja niin edelleen. Silti pitkän aikavälin tuotto ei ole kummoinen. Nämä kokeneet, fiksut ammattilaiset eivät pysty voittamaan peliä, joten fiksu sijoittaja ottaa opikseen ja ei pelaa.

Mielestäni ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa sijoittaa. Sijoittajat ovat erilaisia, heillä on erilainen asenne riskiin ja myös tavoitteet ovat yksilöllisiä. Sen verran kuitenkin kannattaisi katsoa ympärille, että ottaisi huomioon ne kokemukset, joita meillä on toteutuneista tuotoista. Tiedämme siis varsin tarkasti, mitkä keinot eivät toimi. Ja jokaisen sijoittajan kannattaisi ottaa nämä toimimattomat keinot huomioon ja välttää niitä.

Mitkä sitten ovat sellaisia toimivia keinoja? Yksi keino parantaa omaa sijoittamista on pidentää sijoitushorisonttia. Suurin osa sijoittajista pohtii, ovatko osakkeet jo liian kalliita, kannattaako nyt myydä. Entä jos kysyisit, kuinka hyödynnän seuraavan laskumarkkinan?

Minulla on selkeä suunnitelma seuraavan laskumarkkinan varalle. Edellisten laskumarkkinoiden aikana tein tiettyjä virheitä ja nyt osaan varoa näiden toistamista. Esimerkiksi ostin laskun alkuvaiheesta turhankin voimakkaasti. Nyt minulla on tältä suojautuakseni kaksi erillistä vararahastoa – toinen heilunnan hyödyntämiseen ja toinen suuremman laskun varalle. Tähän jälkimmäiseen ei siis kosketa ilman merkittävää kurssilaskua. Tämä ei tietenkään ole mikään oikea tapa sijoittaa, mutta se on suunniteltu suojaksi minulle, omien heikkouksieni varalle.

Se konkretia, mitä uudessa kirjassa aion esittää, liittyy siihen, että osakkeen ostaminen on sijoitusprosessin helpoin vaihe. Siitä koko homma lähtee liikkeelle. Tätä seuraava omistaminen on monelle se vaikein vaihe. Ei siis riitä, että tunnistaa hyvä sijoituskohteen, tuotto täytyy myös uskaltaa ottaa talteen. Jos osakkeen myy aina pelon vallatessa, onnistumiselle ei ole edellytyksiä. Tästä seuraa se, että salkun arvo heiluu välillä ikävänkin paljon. Se on kuitenkin huipputuloksen hinta. Ja tätä hintaa harva ihminen on valmis maksamaan.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode