Miltä osakemarkkinoiden tilanne näyttää juuri nyt?

sel fi 15.7.2016

Kun katson osakemarkkinoiden tilaa, en malta olla ensin palaamatta historiaan. Tämän kirjoituksen kuvana olen käyttänyt (jälleen) Suomen ensimmäisen indeksirahaston kehitystä rahaston alusta edellisen viikon päätösnoteeraukseen.

Tätä kuvaa voi toki tulkita usealla eri tavalla, mutta minä poimin sieltä muutamia tärkeinä pitämiäni seikkoja:

  1. Osakemarkkinoiden kehitys usein yllättää parhaimmatkin asiantuntijat, mutta ei aina. Ongelmalliseksi asiantuntijoiden ennustuksiin luottamisen tekee se, että he ovat usein täysin väärässä juuri sillä ratkaisevalla hetkellä. Asiantuntijoiden konsensus on siis monesti melko hyvin kartalla, mutta ikävästi täysin väärässä liiankin usein. Tämän vuoksi heidän suosituksensa eivät ole vain laadultaan heikkoja, mutta myös haitallisia.
  2. Aika on (osake)tuoton tärkein komponentti. Moni sijoittaja näyttää hakevan nopeaa rikastumista pienellä pääomalla, mutta tämä on epätoivoinen ja toimimaton tie. Jos osti esimerkin rahastoa 1,68 euron hintaan keväällä 1998, on sijoitukselle kertynyt arvonnousua 283 prosenttia. Ei yhtään hassumpi tuotto. Tällä tuotolla olisit yksi parhaiten menestyneistä sijoittajista.
  3. Heilunta ja riski ovat kaksi eri asiaa.

Kun katsotaan peruutuspeilin sijaan etuikkunan läpi, niin näkymä on tänäänkin sumuinen. Kun emme oikein näe, mitä on tulossa, useimmat ottavat oppaakseen markkinahinnan. He ostavat, kun muutkin ostavat. Sitten on erikseen se joukko, joka pyrkii kulkemaan vastavirtaan. Näissä molemmissa ”tyyleissä” on se ongelma, että annat markkinan päättää, mitä itse teet.

Kun katsot Helsingin pörssin lähes 20 vuoden tuottokehitystä, kuinka järkevästi markkina on käyttäytynyt? Kuinka hyvä opas tämä markkinan mielipide on ollut?

Minun ohjeeni sijoittajille on keskittyä omaan sijoittamiseen ja päätöksentekoon. En voi tietää, mitä markkinoilla seuraavaksi tapahtuu, mutta omaa käytöstäni voin kontrolloida. Olen ostanut esimerkin rahastoa vuosina 2008,2009, 2011 ja 2012. Voin ostaa lisää vuonna 2016, jos rahaston arvo laskee alle viiden euron (15.7.2016 arvo oli 6,45 euroa). Mutta eikö 5 euroa ole yhä melko kallis hinta?

Joo ja ei. Oman arvioni mukaan rahaston arvo tulee vuoteen 2026 mennessä ylittämään 10 euron rajan. En siis ota kantaa, missä rahaston arvo on tasan 10 vuoden kuluttua. Jos nyt maksan rahasto-osuudesta 6,45 euroa, niin tämän yksinkertaistetun laskelman mukaan tuotto-odotukseni on vain 55 prosenttia (4,5 % per annum), ja en ole tyytyväinen näin alhaiseen tuotto-odotukseen. Oma odotukseni voi toki olla liian konservatiivinen, mutta tämä on se ”riski”, jonka olen valmis ottamaan.

Jos rahaston arvo laskee 4 euroon, niin tuotto-odotus nousee 150 prosenttiin (n. 10 % per annum), ja sijoitus on hyvinkin perusteltua suorittaa.

Jos mietit otsikon mukaisesti, mitä markkinoilla tapahtuu nyt tai kohta, vietät aikaasi väärien kysymysten äärellä. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä niin tekee suurin osa sijoittajista. Tai on ainakin tähän asti tehnyt.

Fiksu sijoittaja ei vietä aikaa väärien kysymysten äärellä. Hän pohtii vastausta muutamaan kysymykseen ja ne kuuluvat:

  1. Kuinka paljon tämän sijoituskohteen arvo on vuonna 2026?
  2. Kuinka suurella todennäköisyydellä arvioni toteutuu?
  3. Kuinka suuri on riski hävitä rahaa?
  4. Ja näiden kolmen kysymyksen kautta pääsemme sen ratkaisevan kysymyksen äärelle: onko tämä hyvä sijoitus?
Jaa:

Color Skin

Nav Mode