Kannattaako kallis osake myydä?

”Mikäli osakkeen arvo nousee reilusti yli sen käyvän arvon, on osaketta yleensä järkevä keventää.” Näin kirjoittaa Inderes sijoituskoulun tuoreessa päivityksessä. Onko asia todella näin? 

Ajatus on toki hyvin yleinen ja suosittu (https://www.inderes.fi/5-syyta-myyda-osake). Järkevää kalliin osakkeen myyminen voi olla, jos myynnillä tavoitellaan jotain muuta kuin parasta pitkän aikavälin tuottoa. Jos sijoittaja esimerkiksi arvostaa turvaa riskin sijaan, on myynti tapa alentaa tappioriskiä, mutta tämä tapahtuu tuoton kustannuksella.

Jos kalliin osakkeen myyntiä seuraa rahan siirtäminen halvempaan osakkeeseen, niin ei ole näyttöä siitä, että tällainen aktiivinen salkunhoito toisi sijoittajille lisää tuottoa (tai alhaisempaa tappioriskiä). Yksilöiden osalta tämä toki on aina mahdollista, mutta ryhmänä passiivisesti omistavat voittavat aktiiviset varsin selvästi. Tämä pätee kuitenkin vain pitkällä aikavälillä.

Myynnin järkevyys siis riippuu siitä, millä asialla sijoittaja on. Ongelma on yleensä se, että hän ei edes itse oikein tiedä, mitä tarkalleen on tekemässä. Siksi sijoittajan, joka ei todella ole sitoutunut omistamaan pitkäaikaisesti ja päätyy laskun käynnistyttyä myymään, on aivan perusteltua tehdä myyntejä jo hyvän sään aikaan. Mutta tämä siis tapahtuu tuoton kustannuksella, joten itse en kutsui tällaista toimintaa järkeväksi.

Therefore, it seems logical that before even thinking of buying any common stock the first step is to see how money has been most successfully made in the past.

-Philip A. Fisher-

Jos kolme vuotta sitten ostit osaketta 10 euron hintaan, ja nyt hinta on 40 euroa, miksi liian hyvä tuotto olisi ongelma? Ostit osakkeen epävarmuuden keskellä, mutta uskalsit kuitenkin tehdä sijoituksen, koska näit hyvän sijoitustilaisuuden. Kun tämä nyt on palkittu odotettua runsaammin, niin onko tämä todella ongelma?

Tietenkin tällaisen omistuksen 50 prosentin romahdus 20 euroon tuntuu ikävältä, mutta sijoitus on silti ollut onnistunut (edelleen 100 prosenttia hankintahintaa korkeammalla). Suurempi ongelma on se, että sijoittaja ostaa jotain, mikä näyttää halvalta, mutta ei silti ole hyvä pitkän aikavälin sijoitus. Pyri välttämään tätä ja murehdi vähemmän onnistuneista sijoituksista.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode