(Jatkoa) Avoimin mielin, mutta riskiä kunnioittaen

Osakemarkkinoiden skenaariot vuodelle 2017: 

A) Voimakas kurssinousu (yli 20 %:a)

B) Positiivinen kurssikehitys (0-20 %:a)

C) Lievästi negatiivinen kurssikehitys

D) Laskumarkkina alkaa (laskua yli 20 %:a)

Eilisessä kirjoituksessa mainitsin, että olen myynyt osan osakkeistani. Moni tulkitsee myynnit vedonlyönniksi kurssilaskun puolesta, mutta siitä ei ole kysymys. En nousseiden osakehintojen olosuhteissa enää pitänyt suurta osakeriskiä järkevä, joten päätin vähentää riskiä. Yritän tässä kirjoituksessa avata tarkemmin päätöksen taustoja.

Minulle jää useiden sijoitusammattilaisten kirjoituksista sellainen kuva, että heillä on kirkkaana mielessä oma suosikkiskenaario (A, B, C tai D) ja sijoitussalkun allokaatio säädetään tämän skenaarion mukaiseksi. Asiantuntija voi ensin olla pessimistinen (skenaario C), ja hän pitää osakkeita alipainossa (ja/tai painottaa defensiivisiä toimialoja). Markkinatilanteen muuttuessa positiivisempaan sunntaan, hän yksinkertaisesti muuttaa allokaatiota, jotta se kuvastaa uutta suosikkiskenaariota (skenaario B). Juuri näin Suomessakin moni näyttää kuluneen vuoden aikana tehneen.

Itselleni on selvää, että myös epätodennäköinen skenaario voi toteutua ja salkun (ja sijoittajan) täytyy selviytyä myös yllättävien kehityskulkujen tapauksessa. Myyntieni jälkeen olen paremmin varustautunut negatiivisen kehityskulun varalla, mutta tiedostan positiivisten skenaarioiden (A ja B) mahdollisuuden.

Edellä esittämässäni ajatuksessa ei sinänsä pitäisi olla mitään ihmeellistä, mutta se on kuitenkin oman menestykseni yksi kulmakivistä. Hyvän tuottoni taustalla ei ole nerokkaita osakepoimintoja tai oikea näkemys dollarin vahvistumisesta. Kun markkinoilla oli pessimismiä (ja pessimismin myötä positiivisen skenaarion mahdollisuus ei näkynyt hinnoissa), tein sellaisia sijoituksia, jotka näin järkeväksi. En siis yrittänyt tehdä rahaa pörssissä, vaan laitoin rahaa riskisijoitukseen, jossa oli mielestäni paljon järkeä. Tällaisten sijoituksen löytäminen on aina helpompaa, kun enemmistö sijoittajista uskoo siihen, että seuraavaksi osakemarkkinan täytyy laskea.

Tänään tilanne markkinoilla on sellainen, että negatiiviset skenaariot (C ja D) eivät saa riittävää painoarvoa sijoittajien enemmistön laskelmissa. Olen varovaisempi, mutta varon kuitenkin ihastumasta romahdusskenaarioon ja pidän kiinni useista yhtiöistä, joiden pidemmän aikavälin menestykseen yhä luotan.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode