Indeksirahastolle uusi ennätys

Helsingin osakemarkkinan keskiarvoa seuraavan indeksirahaston arvo nousi ensimmäistä kertaa yli kahdeksan euron. Mielestäni tämä hinta ei ole houkutteleva tehdä uusia sijoituksia, mutta olenko vain liian pessimistinen? 

sel-fi-ath-80-23-5-2017

Oman arvioni mukaan sijoittaja ei saa riittävästi ”katetta”, jos nyt ostaa Helsingin pörssin keskiarvoa. Esimerkin rahaston arvo voi tietenkin nousta vielä paljonkin, mutta onko nykyhinnalla ostaminen järkevää riskinottoa?

Nämä ovat kuitenkin kaksi täysin eri asiaa. Toinen arvuuttelee, mitä rahaston arvolle tapahtuu loppuvuoden aikana (tunnelma on positiivinen, joten eiköhän nousu jatku – talouskin on vihdoin saatu kasvu-uralle). Toinen näkökulma pyrkii arvioimaan, onko rahastoon sijoittaminen hyvä, perusteltu riskisijoitus.

Kuten rahaston historiallisesta kurssikehityksestä näemme, 19 vuoden aikana suomalaisilla osakkeilla on käyty kauppaa hyvin erilaisin hinnoin. Välillä tunnelma on ollut suorastaan hurmiollinen (1999), välillä kaikki toivo paremmasta huomisesta on kadoksissa (2008-2009). Suurimman osan ajasta hinnat eivät ole selvästi liian kalliita tai halpoja.

Entä nyt? Oman arvioni mukaan osakkeet eivät keskimäärin ole selvästi liian kalliita, mutta on havaittavissa kasvanutta kiinnostusta osakkeisiin, jossa ostaja ei muista kysyä hintaa. Ja tämä huolestuttaa varsinkin uusien sijoittajien puolesta. Me kokeneet tiedämme, että kasvava optimismi on aivan normaalia, mutta altistaa sellaiselle riskille, että huomaa myöhemmin maksaneensa liikaa.

Uusille sijoittajille haluan siis sanoa, että älkää maksako liikaa. Pörssissä on paljon hyviä yhtiöitä, mutta nyt hinnat myös kuvastavat laatua, joten järkevien sijoitusriskien löytäminen on tällä hetkellä aikaisempaa vaikeampaa. Ei mahdotonta, mutta vaikeampaa.

Oma pelisuunnitelmani lähtee siitä ajatuksesta, että lähivuosien aikana tarjoutuu vielä nykyhintoja parempi ostotilaisuus. Tarkkaa ajankohtaa en ole edes miettinyt, mutta pidän varsin todennäköisenä, että näemme vähintään yhden kuopan vielä tämän vuosikymmenen aikana (31.12.2019 mennessä).

On toki mahdollista, että tämä(-kin) arvio osoittautuu vääräksi. Voi olla, että talous kasvaa vauhdikkaasti ja sijoittajien optimismi vain jatkaa kasvuaan vuosikymmenen vaihteen yli. En kuitenkaan ole valmis ottamaan sitä riskiä, mitä nykyinen hintataso pitää sisällään. Siksi en tee indeksiin uusia sijoituksia tällä hintatasolla.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode