Houston, meillä on ongelma

Suurin osa aktiivisesti hoidetuista osakerahastoista ei onnistu voittamaan osakemarkkinan keskiarvoa. Eivätkö ammattilaiset osaa sijoittaa?

Osakerahastojen toteutuneista tuotoista näkee selvästi, että vain harva rahasto saavuttaa markkinoiden keskiarvoa paremman tuoton edes 10 vuoden periodilla. 

osakerah. 10.2015 suurimmat

Kun tarkastelujaksoa pidennetään, niin entistä harvempi rahasto onnistuu tarjoamaan osuudenomistajille taloudellista lisäarvoa. Aktiiviseen rahastoon sijoittaminen ei kuitenkaan ole mielestäni väärin, sillä asiakas voi arvostaa muita tekijöitä, kuten esimerkiksi turvallisuuden tunnetta siitä, että alan ammattilainen pitää huolen asiakkaan sijoituksista.

Yleisin tulkinta kuvasta on se, että tuoton näkökulmasta olisi järkevämpää sijoittaa suoraan markkinoiden keskiarvoon eli laittaa sijoitukset esimerkiksi indeksiä orjallisesti seuraavaan indeksirahastoon. Tämä on sinänsä täysin asiallinen tulkinta, mutta toinen vaihtoehto on kehittää aktiivisten rahastojen tuottoja.

Kuinka tämä olisi mahdollista? Eikö salkkuja jo nyt hoideta alan ammattilaisten toimesta, joilla on vahva osaaminen ja kokemus sijoittamisesta. Oma tulkintani tuoton heikkoudesta on se, että salkunhoito on liian aktiivista. On kovin vaikeaa tehdä tuhansia muutoksia osakerahaston sisältöön siten, että ollaan oikeissa yhtiöissä oikeaan aikaan.

Jos istuta koivun taimen tänään, et voi odottaa nopeita tuloksia. Jos omistat tainta (tai käytännössä taimikkoa) useamman vuosikymmenen ajan, saat suurella todennäköisyydellä sijoituksellesi hyvän tuoton. Yksi harvoista varmoista keinoista tuhota tuottosi on alkaa seuraamaan sääennusteita ja taimikkojen hintoja. Jos ennusteet lupaavat huonoa säätä seuraavaksi vuodeksi, kannattaako taimikko myydä? Näet muiden antavan myyntitoimeksiantoja, hinnat laskevat ja haluat nopeasti myydä sijoituksesi, kun hintojen laskulle ei näy loppua. Kun tilanne rauhoittuu ja ennusteet paranevat, on hyvä aika aloittaa alusta.

Jokainen ymmärtää, että asuntoihin tai metsään sijoittaessa ei ole mitään järkeä käydä jatkuvasti kauppaa omistuksilla, sillä se varmasti tarkoittaa sitä, että tuotto kilahtaa jonkun muun taskuun. Osakesijoittamisessa elää yhä vahvana lapsenomainen usko siihen, että aktiivinen reagointi olisi tuottavin  tapa sijoittaa.

Aktiivisen kaupankäynnin kannattajat ovat kanssani asiasta vahvasti eri mieltä. On hassua, että heidän mielestään rahastot toimivat varsin hyvin, vaikka tutkitusti tulokset ovat heikkoja (aktiivisilla rahastoilla keskimäärin).

Ratkaisun avaimet ovat kuitenkin teidän asiakkaiden käsissä. Jos ette suostu maksamaan tuolinvaihtoleikistä, niin leikkikin loppuu hyvin nopeasti.

Aika on tuoton tärkein ainesosa. Et voi nopeuttaa sijoitustesi kasvua käymällä niillä kauppaa.

 

Mika Hyttinen
Ekonomisti

Jaa:

Color Skin

Nav Mode