Fiksu sijoittaja pärjää kaikissa olosuhteissa

Fiksu

Edellisessä kirjoituksessa esitin arvion, että osakemarkkinoilla koetaan vähintään yksi kuoppa vuosikymmenen loppuun mennessä. Tarkoittaa tämä sitä, että nyt osakkeisiin ei enää kannata sijoittaa?

En usko sellaiseen, että olisi olemassa vain yksi oikea tapa ajatella sijoittamisen riskejä ja tuottoja. Itse lähestyn osakesijoittamista siten, että ihmisten suhtautuminen riskiin vaihtelee. Kun uutiset ja yritysten tulokset ovat heikkoja, ihmisten usko parempaan tulevaisuuteen on koetuksella ja he muistavat karttaa riskiä. Osittain siksi, että riski on konkreettisesti näkyvillä. Tällaisessa tilanteessa on se etu, että konsensus painottaa enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia. Harva uskoo silloin siihen, että talouskasvu tulee yllättämään ja osakkeet heilunnan sijaan nousevatkin voimakkaasti. 

Eikä tämä ole pelkkää jälkiviisastelua. Usean vuoden ajan oli epäselvää, kuinka tässä osakemarkkinoiden osalta tulee käymään. Samalla kuitenkin hinnoissa oli selvästi tilaa positiiviselle yllätykselle – sille, että talous kasvaa, kurssit nousevat ja sijoittajien halu karttaa riskiä alenee. Tämä tarjosi hyvän mahdollisuuden ostaa riskiä, sillä hinta oli sopiva. Hyvästä tuotosta ei tietenkään ollut mitään varmuutta, sillä myös se negatiivinen skenaario oli mahdollinen.

Ihmisiltä näyttää kuitenkin nyt unohtuvan se, että se negatiivinen skenaario on aina läsnä. Ei siis ole olemassa vain yhtä tulevaisuutta. Ei ole olemassa kiinteää tulevaisuutta, jossa HEX-indeksin arvo 31.12.2017 on 11.000 pistettä (nyt 9.851)  ja parhaat asiantuntijat näkevät tämän ennalta. Hex-indeksi voi nousta seuraavan 7 kuukauden ajan vähän, paljon tai tosi paljon. Ei kuitenkaan unohdeta sitä vaihtoehtoa, että indeksi laskee.

Jos tämän oivaltaa ja toimii tämän yksinkertaisen totuuden mukaisesti, niin sijoittaminen on erilaista. Ja erilaisuus on hyvä asia. Jos sijoittaa samalla tavalla kuin konsensus, päätyy konsensuksen mukana keskikertaiseen tulokseen. Jos haluaa tavoitella enemmän, on uskallettava olla eri mieltä. Tämä tietenkin johtaa siihen, että välillä omat sijoitukset nousevat muita enemmän ja välillä vähemmän.

Palatakseni kirjoituksen johdantoon, osakemarkkina ei nyt täysin hinnoittele kaikkia riskejä osakekursseihin. Tämä ei tarkoita sitä, että hinnat romahtaisivat huomenna, mutta riskille ei enää saa riittävää tuottopotentiaalia, että riski olisi houkutteleva. Siksi en nyt osta lisää osakkeita.

Enkä tällä ota kantaa osakkeiden lyhyen aikavälin kurssikehitykseen. Osakemarkkinoilla kun voi tapahtua mitä tahansa. Fiksu sijoittaja kuitenkin pärjää kaikissa olosuhteissa.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode