Berkshire Hathaway (3. osa)

Warren Buffettilta meni hieman yli 20 vuotta (1949-1972) päästää irti arvosijoittamisen opeista. Mitä tämän jälkeen tapahtui? Onko korkeamman laadun yhtiöihin sijoittaminen parempi tie?

Buffett ja Munger ovat molemmat korostaneet vuoden 1972 See’s Candy -sijoituksen tärkeyttä. Ilman tämän sijoituksen opetuksia he tuskin olisivat tehneet 1980-luvun lopulla suurta sijoitusta Coca-Colaan. He eivät kuitenkaan lopettaneet tälle laatuyhtiöiden tasolle, vaan jatkoivat oman sijoitustyylin kehittämistä, vaikka tulokset olivat erinomaisia. Osa lukijoista varmaan muistaa, että Buffett aikaisemmin varoitteli sijoittamasta lentoyhtiöihin (tai rautatieyhtiöihin). Nyt Berkshire omistaa suuren rautatieyhtiön ja lentoyhtiöitä. Näillä toimialoila kilpailutilanne on raskaiden tappioiden ja niitä seuranneen konsolidaation seurauksena parantunut. Kun tilanne muuttui, Buffett ja Munger muuttivat mielipidettään. Buffett on myös useaan otteeseen todennut, että hän ei sijoita teknologiayhtiöihin, koska ei ymmärrä niitä riittävän hyvin. Nyt Berkshirellä on 20 miljardin dollarin arvosta Applen osakkeita.

Edellisessä kirjoituksessa korostin jo jatkuvan oppimisen merkitystä, mutta tällä kertaa haluan nostaa esiin niitä tekijöitä, miksi jatkuva oppiminen oli mahdollista. Ja miksi useille yrityksille tämä on vaikeampaa.

  1. Berkshiren ei ole koskaan tarvinnut maksimoida yhden kalenterivuoden tulosta. Buffett ja Munger ovat olleet vapaita tarttumaan tilaisuuksiin, kun niitä on tullut, eikä uuden kaupan vaikutusta kuluvan vuoden tulokseen ole tarvinnut murehtia. Tämä voi kuulostaa pieneltä seikalta, mutta omasta mielestäni tällaisella asialla on pitkällä aikavälillä valtaisa merkitys.
  2. Berkshirellä on aina ”liikaa” käteistä. Tämä haittaa lyhyen aikavälin tulosta (lisää riskiä antaisi mahdollisuuden maksimoida lyhyen aikavälin tuloksen, jolle Wall Street hurraa), mutta antaa aivan poikkeuksellisen edun. Berkshire on paikka, jossa on luotettava ostaja, ostajalla on AINA rahaa ja valmius tehdä kauppa muutamassa minuutissa. Lisäksi tämä ostaja voi luvata myyjälle, että ei myy koskaan ostamaansa yhtiötä. Nämä ominaisuudet tekevät Berkshirestä täysin poikkeuksellisen kauppakumppanin. Jos olet rikas yrittäjä, onko aivan sama, mitä yritykselle tapahtuu sen jälkeen, kun olet myynyt elämäntyösi? Osalle menestyneimmistä yrittäjistä Berkshire on paras ja ainoa vaihtoehto.
  3. Buffett ja Munger ovat itse tehneet käytännössä kaikki päätökset jo 52 vuoden ajan. Molemmat olivat moneen muuhun sijoittajaan verrattuna hyviä jo aloitushetkellä (1965), mutta osaamisen kumuloituminen on saanut Berkhiren sisällä tapahtua ilman häiriöitä. Useimmilla ihmisillä on sellainen käsitys, että päätökset on parempi tehdä tiimeissä tai ryhmissä. En väitä, että tämä on väärin, mutta minua puhuttelee ajatus, että annetaan parhaan asiantuntijan tehdä työnsä rauhassa. Tämä toki edellyttää sitä, että tämä asiantuntija jatkaa kehittymistä (osaaminen kumuloituu), mutta ei tämän ominaisuuden havaitseminen ole kovin vaikeaa.
  4. Berkshiren menestys ei olisi ollut mahdollinen, jos yrityksellä olisi ollut suoria asiakkaita. Mikään, mitä Buffett ja Munger tekivät, ei ollut suosittua. Ei odottaminen ole kovin suosittua (Berkshirellä on nyt 90 miljardia dollaria käteistä). Eikä se, että tehdään riskisijoituksia, kun markkinoilla on myrsky. Tai jättimäisen rautatieyhtiön ostaminen. ”This approach seems elementary: if my job  were to manage a golf team – and if Jack Nicklaus or Arnold Palmer were willing to play for me – neither would get a lot of directives from me about how to swing.” Warren Buffett, 1986

Mikä on paras tapa valita osakkeita? Tai rahastoja? Mielestäni ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Hyvään loputulokseen pääsee useilla tyyleillä, mutta huipputuloksen saavuttaminen vaatii kovaa harjoittelua, jatkuvaa oppimista, kehittymistä ja hyvät olosuhteet.

portaat-5-0

Tämä on kovin epämääräisesti ilmaistu. En kuitenkaan usko siihen, että ihminen voisi helposti ja nopeasti hypätä aloittelijan tasolta expertin tasolle. Mutta miksi meidän kaikkien pitäisi olla huippusijoittajia? Useimmilla on päivisin muuta puuhaa, joten miksi et ulkoistaisi sijoittamisen vaativaa tehtävää huippuosaajalle? Oletko miettinyt sitä vaihtoehtoa, etä antaisit osan säästöistäsi Buffettin ja Mungerin hoidettavaksi? He toimivat Berkshiren osakkeenomistajien varainhoitajina käytännössä ilmaiseksi.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode