Berkshire Hathaway (1. osa)

Miten Warren Buffett ja Charlie Munger Omahasta voittivat sijoittamisessa kaikki sijoittamisen ammattilaiset? Mitkä tekijät ovat heidän menestyksensä taustalla?  

Pörssilistatun sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn syntyhistoria on erikoinen. Warren Buffettin ja Charlie Mungerin johtaman sijoitusyhtiön ei pitäisi olla lainkaan pörssissä. Tai pörssilistaus ei varsinaisesti ollut heidän suunnitelmissa, mutta yksi asia johti toiseen ja nyt Berkshire on 400 miljardin dollarin markkina-arvoltaan yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä.

Buffett osti ensimmäiset tekstiilivalmistaja Berkshire Hathawayn osakkeet Buffett Partnershipin nimiin pörssistä vuonna 1962, kun osakkeen hinta oli 7,5 dollaria. Osake oli arvosijoittajana aloittaneen Buffettin mielestä halpa, sillä yhtiön oma pääoma per osake oli 20,2 dollaria. Vuonna 1964 Buffett Partnership omisti 225.000 Berkshiren osaketta ja Buffett sai kirjallisen tarjouksen, jossa osakkeista tarjottiin 11,375 dollaria per osake. Buffettilta oli kuitenkin kysytty halukkuutta myydä osakkeet jo etukäteen ja Buffett oli luvannut myydä osakkeet 11,5 dollarin kappalehintaan. Ja tästä myös oli suullisesti sovittu.

Buffett suuttui siitä, että ostaja ei pitänyt lupaustaan ja myynnin sijaan osti suuria määriä lisää Berkshiren osakkeita pörssistä. Vuoden 1965 huhtikuussa Buffett Partnership omisti Berkshiren noin miljoonasta osakkeesta 392.000 osaketta ja toukokuun hallituksen kokouksessa Buffett ja Munger ottivat yhtiön haltuunsa.

Berkshiren A-osakkeen hinta oli eilisellä päätöskurssilla 245.701 dollaria per kappale. Matka vuoden 1964 lopusta (jolloin koko Berkshiren 22 miljoonan dollarin nettovarallisuus oli sidottuna toivottomaan tekstiilivalmistukseen) nykytilaan on ollut hämmästyttävä. Tämä ei kuitenkaan ole suuren vision ja sen tarkan noudattamisen tulosta, vaan sattumalla on ollut suuri merkitys. Kuten edellä kuvasin, oli täysin sattumaa, että Buffettin ja Mungerin sijoitusosaaminen tuli osaksi pörssiyhtiötä. Matkan varrella on tapahtunut myös muita sattumuksia, mutta jostain syytä niistä useimmat ovat olleet positiivisia.

Buffettin ja Mungerin johtamana Berkshiren Hathaway lähti siis vaikeasta tilanteesta. Heillä oli kuitenkin onnea, sillä aluksi tekstiilivalmistuksen kannattavuus oli siedettävä. Buffett teki virheen ostamalla huonon bisneksen halvalla, mutta ymmärsi sen, että yhtään dollaria siihen ei kannata investoida vapaaehtoisesti.

”We feel it is essential that we not repeat the history of the 1956-1966 period, when over-all earnings on average invested capital of over 30 million were something less than zero”

8.3.1968 Warren Buffett

Kohtuullinen kannattavuus antoi Berkshirelle liikkumatilaa, ja tekstiilivalmistuksen laajentamisen sijaan Berkshirelle hankittiin yritysostoilla pankki, vakuutusyhtiöitä ja mediayhtiöitä.

Jälkikäteen Buffett ja Munger ovat sitä mieltä, että vielä tässä vaiheessa he eivät ymmärtäneet sijoittamisesta mitään. Olivat toki oikeilla jäljillä, mutta eivät todella ymmärtäneet, mistä sijoittamisessa on kysymys. Tämä voi kuulostaa erikoiselta, sillä Buffettilla oli lähes 30 vuoden kokemus sijoittajana ja takanaan erinomainen tuotto.

Astuminen vakuutusbisnekseen oli tärkeä askel, jolla oli kauaskantoiset (positiiviset) seuraukset, mutta silti varsinainen suuri muutos tapahtui vuonna 1972, kun Berkshirelle tarjottiin makeisvalmistaja See’s Candyä 30 miljoonan dollarin pyyntihinnalla. Berkshiren vastaus oli, että 25 miljoonaa on meidän tarjous, sillä sekin oli Buffettin mielestä erittäin kova hinta, sillä See’s Candyllä oli omaa pääomaa vain 8 miljoonaa dollaria.

Berkshiren onneksi myyjä suostui 25 miljoonan kauppahintaan, ja seuraavien vuosikymmenien aikana See’s Candyn yli miljardin dollarin vapaa kassavirta on hyödyntänyt Berkshiren omistajia.

Buffett oli pitkän arvosijoittamisen taipaleen jälkeen valmis hylkäämään arvosijoittamisen tiukat säännöt ja oli valmis siirtymään eteenpäin. Useimpien sijoittajien aivot näyttävät noudattavan munasolun toimintamallia: kun yksi idea pääsee sisään, uusia ideoita ei tarvita.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode