Avoimin mielin, mutta riskiä kunnioittaen

Osakemarkkinoiden tarina muuttui yhdessä yössä. Sijoittajan ei yleensä tarvitse reagoita muuttuneeseen tilanteeseen, mutta itse katsoin aiheelliseksi säätää salkun riskitasoa pari napsua vähäriskisen suuntaan.  

Edellisessä kirjoituksessa mainitsin, että minulla on 75 prosenttia osakkeissa ja loput käteisenä. Trumpin voiton tuoman kurssinousun aikana olen hiljalleen myynyt dollarisijoituksia, ja käteisen osuus on noussut noin 30 prosenttiin (osakkeissa loput 70 %:a).

Varovaisuus ei kuitenkaan ole kannanotto lähitulevaisuuden kurssikehitykseen, mutta tämä (käteinen salkussa) on minulle mieleinen tapa säätää riskiä pienemmäksi, kun sijoitusympäristö muuttuu vähemmän houkuttelevaksi. Jos kurssinousu jatkuu, niin todennäköisesti jatkan pieniä myyntejä.

Toisaalta lasteni salkuissa ei ole myyty mitään, koska sijoitusaikaa on reilusti jäljellä eikä säätäminen paranna osakesalkun pitkän aikavälin tuottoa (lisää kustannuksia ja altistaa virheille).

Yleistä ohjetta on mielestäni mahdotonta antaa, sillä sopiva riskitaso on yksilökohtainen kysymys. Nyt markkinoilla on hyvä tunnelma, ja kurssit (keskimäärin) ovat nousussa. Jokainen sijoittaja on itse vapaa valitsemaan riskitasonsa ja minulle se on nyt 70 %:a osakkeita ja 30 %:a käteistä. Olen kotiuttanut osan dollarivoitosta (USA-osakkeiden omistajana olen hyötynyt dollarin vahvistumisesta), kun kaksi yhtiötä saavutti asettamani tavoitehinnan. Myyntien jälkeenkin dollareiden osuus osakesalkusta on reilut 30 prosenttia, mutta en tässäkään asiassa ota kantaa dollarin lähikuukauksien kehitykseen. Olen sijoittanut USA-osakkeisiin siitä huolimatta, vaikka joudun kantamaan osakeriskin lisäksi myös ikävän valuuttakurssiriskin. Olisin ostanut ennemmin  suomalaista, mutta tietenkin valitsin aikanaan parhaan sijoituskohteen (joka sopi minun sijoitusstrategiaani).

Jos katsoo kulunutta vuotta, niin olisin saavuttanut vieläkin paremman tuoton, jos olisin ”ajanut” täydellä riskillä. Onnekkaiden osakevalintojen (ja valuuttamuutoksen) myötä on tuotto ollut kuitenkin toistaiseksi erinomainen (25 %:a), joka siis on saavutettu osakemiehelle maltillisella allokaatiolla.

Tyypilliseen tapaani totean vielä lopuksi, että en tiedä, mitä pörssissä tapahtuu seuraavaksi. Vauraudun ikävien tapahtumien varalle nyt, kun siihen on hyvä tilaisuus. Positiivisesta kehityksestä ei tarvitse olla huolestunut, sen kanssa pärjään kyllä.

Jaa:

Color Skin

Nav Mode