Kesäkuu 2016

Kesäkuun aikana Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi laski 1,02 prosenttia. Kuukausi sisälsi nousuja ja laskuja, mutta vaikka heilunta on tavallista, niin kesäkuun lopun tapahtumat olivat poikkeuksellisia. Brexit-äänestyksen jälkeen hinnat suorastaan romahtivat 7,7  prosenttia, josta kolmessa päivässä noustiin lähes juhannusta edeltävälle tasolle.

Vuoden alusta mitattuna osakkeiden hinnat päätyivät noin -5,35 prosenttia alemmalle tasolle, mutta osinkojen kera tuottoindeksille kertyi miinusta 1,03 prosenttia.

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuotot jo olivat ja menivät, mutta mitä osakesijoittajan kannattaisi tehdä nykyisessä markkinatilanteessa? Tähän on mahdotonta antaa yleistä vastausta, sillä jokaisen sijoittajan tilanne on erilainen. Omassa sijoittamisessani tein Brexit-paniikissa kaksi uutta ostoa (ja myyntejä nolla kappaletta), mutta pidän edelleen sopivan määrän käteistä salkussani.

Mikä sitten on sopiva määrä käteistä vai pitäisikö kaikki sijoittaa osakkeisiin? Entäpä jos kurssit nousevat voimakkaasti? Pidän tässä markkinatilanteessa noin 20 prosenttia sijoitusvarallisuudestani käteisenä. Se on minulle sopiva määrä. Tällainen valinta on sikäli haastava, koska laskun sattuessa osakkeita oli liikaa, mutta nousukin voi tuntua ikävältä, koska osakkeita oli ”liian vähän”. Tämän tarinan opetus on, että kukaan ei tiedä, millainen riskitaso on juuri nyt optimaalinen; minulla on siis osakkeita liikaa tai liian vähän. Toinen, paljon yleisempi, tapa on mennä markkinoiden mukana ja säätää riskitasoa markkinoiden suunnan mukaisesti.

Toisen vuosineljänneksen ensimmäinen pörssipäivä näyttää jälleen nousupäivältä. En koskaan anna arviota seuraavan viikon tai kvartaalin pörssikehityksestä, sillä en yksinkertaisesti tiedä, mitä pörssissä seuraavaksi tapahtuu. Lähitulevaisuuden ennustamisen sijaan luen paljon ja pyrin kehittymään paremmaksi sijoittajaksi.

Laitan tähän liitteeksi kuvan Suomen ensimmäisen indeksirahaston kehityksestä vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon ja koko historian osalta. Brexit dominoi uutisointia, mutta teki pitkäjänteisen osakkeenomistajan indeksisalkkuun, niin, ei oikein yhtään mitään. Jos katsoo tuon indeksirahaston kehitystä vuodesta 1998, on tähän väliin mahtunut kymmeniä kriisejä. Näiden jälkeenkin tiukasti omistamalla sijoituksen arvo olisi noussut hyvin.

Hyvän tuoton tärkein rakennuspalikka on aika. Pitkä aika mahdollistaa hyvän tuoton suurelle määrälle sijoittajia. Onnen avulla jotkut rikastuvat nopeasti, mutta pörssi tämä onnistuu aivan ”yhtä” harvoin kuin Lotossa. Moni yrittää, mutta harva onnistuu.

Osakesijoitus ei kuitenkaan automaattisesti takaa hyvää tuottoa. Vuoden 1999 pörssikuplan huipulta indeksirahastoon tehty sijoitus on toki plussalla, mutta reaalituotto on yhä nolla.

Suomen osakemarkkina tarjoaa vallitsevalla hinnalla matalahkon tuotto-odotuksen. Ei ole mitenkään väärin tehdä pitkäjänteisiä hankintoja, mutta itse ostan indeksiä vain silloin, kun koen sen hintatason niin alhaiseksi, että voin odottaa 10 prosentin vuosituottoa (per annum). Nyt en näe tällaista tuottoa realistisena, joten ”joudun” valitsemaan osakeriskini huolella. Samaa suosittelen kaikille muillekin.

sel fi H1 2016
sel fi 29.6.2016
Jaa:

Color Skin

Nav Mode