Koulutus

Tyydynkö markkinoiden keskiarvoon vai tavoittelenko parempaa tuottoa?

Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin vuosituotto on ollut hieman alle 10 prosenttia. Tutkimusten mukaan sijoittajien saamat tuotot jäävät useiden prosenttiyksiköiden verran tätä markkinakeskiarvoa heikommaksi.

On hienoa, että markkinoille on tullut uusia sijoitustuotteita, joilla voi suoraan sijoittaa markkinoiden keskiarvoon. Jos vain maltat omistaa indeksituottteita pitkäjänteisesti, päihität tuotollasi suurimman osan maailman sijoittajista.

Indeksisijoittaminen on hyvä ja realistinen vaihtoehto, mutta moni sijoittaja haluaa tavoitella korkeampaa tuottoa. Kuinka korkeaa tuottoa kannattaa tavoitella? Onko olemassa vain yksi oikea tapa? Jos tapoja on useita, mikä niistä on paras? Tai sinulle sopivin?

Hinnasto:

Luennot ja ryhmäkoulutukset alkaen 4.000 eur + alv 24%

Henkilökohtainen koulutus 1.000 eur/ 90-120 min (sis. alv 24%)

Vaurastu kuin Warren Buffett -koulutus

Kuva1testi

Vaurastu kuin Warren Buffett -koulutuksessa käydään läpi maailman menestyneimmän sijoittajan sijoitustyylin pääperiaatteet. Buffettin periaatteet ovat yksinkertaisia, mutta toimivia. Ja juuri siksi hän on saavuttanut uskomattoman hyviä tuloksia jo 50 vuoden ajan. Mitä sinä voisit oppia maailman parhaalta sijoittajalta? Kaikkea ei voi, kannata eikä pysty kopioimaan, mutta korkea tuotto tuskin löytyy sieltä, mistä sitä yleisimmin etsitään.

 • Buffett ei keskity lyhyen aikavälin pörssiheilunnan ennustamiseen
 • Hän etsii hyviä sijoitusideoita, joissa tappion riski on alhainen, mutta tuotto-odotus on korkea
 • Tällaisia sijoitustilaisuuksia avautuu harvoin, mutta silloin toimitaan päättäväisesti
 • Markets are ideal for any investors -small or large- so long as he sticks to his investment knitting. Volatility caused by money managers who speculate irrationally with huge sums offer the true investor more chances to make investment moves.

  Warren Buffett
 • An investor cannot obtain superior profits from stocks by simply commiting to a specific investment category or style. He can earn them only by carefully evaluating facts and continuously exercising discipline. Investing in arbitrage situations, per se, is no better a strategy than selecting a portfolio by throwing darts.

  Warren Buffett
 • Charlie and I have not learned to solve difficult business problems. What we have learned is to avoid them.

  Warren Buffett

Luovu ajoittamisesta - tuplaa tuottosi

Watchcoins_825x400px

Suurin valtavirta näyttää ajattelevan osakesijoittamisesta siten, että osakkeita kannattaa ostaa ja omistaa niin kauan, kunnes markkinakehitys kääntyy lasku-uralle. Silloin on aika myydä sijoitukset ja odottaa uutta nousua, ennen kuin kannattaa taas ostaa osakkeita.

Näinkin voi toki sijoittaa (ja todella moni tekee juuri näin), mutta tällainen ajattelu avaa toisinaan todella herkullisia tilaisuuksia. Kun sijoittajien enemmistön mukaan halvavallakaan ei kannata ostaa hyvää yhtiötä, koska aika ei ole oikea, on meidän toisinajattelijoiden aika toimia.

Osakemarkkinoiden romahduksia on koettu harvoin, mutta ne kuuluvat olennaisena osana osakemarkkinoiden luonteeseen. Niitä on myös hyvä pelokkaasti kunnioittaa, mutta samalla tiedostaa, että ne tarjoavat päättäväisille sijoittajille oivia sijoitustilaisuuksia.

 • Miten sinä olet varautunut seuraavan kurssilaskun varalle?
 • Kun osakesijoitustesi hinta laskee 50 prosenttia, kuinka hyvin kestät sen?
 • Kuinka kurssipaniikista voi hyötyä?

Sijoittamisen psykologia

Ei ole helppoa kulkea eri suuntaan kuin enemmistö. Pelkkä vastavirtaan kulkeminen ei vielä ikävä kyllä riitä, kun lisäksi pitäisi olla omine mielipiteineen oikeassa.

Me sijoittajat teemme varsinkin alkuvaiheessa sijoittajauraa helppoja virheitä. Niistä toki oppii tehokkaasti, mutta kokenut sijoittaja voi auttaa välttämään niistä suurimman osan.

 • Pitkäjänteisyys
 • Jatkuva oppiminen
 • Nöyryys

Color Skin

Nav Mode